Russen hengelen kilo's vis te veel uit de IJssel bij Wilsum

17023
03 okt 2017

Bron: RTV Oost. Twee Russische vissers hadden al behoorlijk wat binnen gehengeld uit de IJssel bij Wilsum, toen de politie Kampen en de gebiedsconciërge hen in het vizier kreeg. Ze bleken meer dan zes keer de toegestane hoeveelheid bij elkaar gevist te hebben.

Sollie hield gisteren een controle langs de IJssel toen hij beide vissers ter hoogte van Wilsum in de peiling kreeg. Met hulp van de politie hield de boa de mannen staande toen zij haast maakten om van de waterkant te verdwijnen. Het bleek dat de vissers meer dan 60 vissen bij zich hadden. Kilo's aan gevangen brasem, voorn en windes. De dode vis lag in het gras klaar om meegenomen te worden naar huis.

Luister hier het item terug op RTV Oost:



Vis meenemen voor de pot is gebonden aan regels


Zoveel vis meenemen voor consumptie is tegen de wet. De reglementen schrijven voor dat van elke vissoort slechts een klein voorgeschreven aantal gevangen mag worden en dan moet de vis ook nog van een bepaalde minimum lengte zijn. "Je mag bijvoorbeeld maar één snoek meenemen en twee snoekbaarzen. Van witvis waar het bij de Russen om ging mag dat een paar vissen meer zijn, maar in dit geval was er sprake van een ernstige vangstoverschrijding", aldus Sollie.

De Russen moesten de vis en hun vispassen inleveren en kunnen een forse geldboete tegemoet zien. De officier van justitie bepaalt de hoogte daarvan.


IJssel is geliefd viswater voor Polen en Russen


"Helaas is dit voorval geen exces. Het is meer regel dan uitzondering dat vissers uit Oost-Europa, voornamelijk Polen en Russen, bij ons meer vissen meenemen dan is toegestaan. De IJssel is voor hen een geliefd viswater. Ze komen er massaal het weekeinde voor over vanuit Duitsland waar ze werken en wonen. De vis die ze vangen nemen ze allemaal mee om in te vriezen of in het zuur te leggen, terwijl ze weten dat het niet mag."

De overlast gaat verder dan alleen het wegvangen van de vis. Ze kamperen aan het water. Stoken vuurtjes en nemen vaak de hele familie mee. Ze overnachten in tentjes aan het water en vervuilen de omgeving. Doen er ook hun behoefte."'

Bestrijding van de overlast


Via streng toezicht en controles probeert Sollie de overlast te bestrijden. "Dat lukt in de omgeving van Kampen, waar ik voor hengelsportvereniging Ons Vermaak actief ben, steeds beter. Ik weet de plekjes waar deze vissers graag komen. Daar blijven ze na verloop van tijd wel weg. Maar je ziet dat ze nu ook vaker andere visstekken langs de IJssel opzoeken. Dus de overlast verplaatst zich."

De buitengewoon ambtenaar signaleert dat het hoofdzakelijk Russen en Polen zijn die zich niet aan de regels houden. "De Nederlandse sportvissers houden zich meestal wel aan de regels."

Bron: RTV Oost

Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.